Enter your keyword

Docenten

Leonie_16_crop
LEONIE Docent / Eigenaar

Allereerst ben ik vooral heel dankbaar om dit pad te mogen bewandelen en immens veel wijsheid te hebben mogen ontvangen van mijn inspirerende docenten, geliefden & familie én van mijn leerlingen. 

DANKBAAR BEN IK VOOR:

Mijn ouders – mijn eerste Guru’s – die altijd in mij hebben geloofd en mij altijd hebben aangemoedigd om mijn hart te volgen. Ook toen ik besloot na een universitaire master maar eventjes te soliciteren en daarna een yoga opleiding te volgen en vervolgens in een buurtcentrum wat yoga lessen op te zetten.

Laura Pijnenborgh van de Yoga Studio Den Bosch – waar ik één van mijn eerste yoga lessen volgende tijdens mijn studententijd (in 2007) en waarbij ik nog dacht: ‘wat moet dat mooi zijn, als je dit altijd mag doen. Dan moet werken niet als werken voelen.’

Philip Bouvy & Simone de Groot van Arterre in Nijmegen – die mij wegwijs maakte in de wereld van Kinder & Peuter Yoga – toen nog voor mijn plan om dit te integreren in een speelse Engelse Taalcursus voor kinderen :-).

Marlene Henny & Hilary Ann Brown van Yoga Moves in Utrecht – bij wie ik een intense maar heerlijke initiatie in de traditie van yoga en meditatie heb meegemaakt, samen met de lessen van Claas Hille en Hiske van der Meulen, tijdens mijn eerste Teacher Training in 2013.

Svati – Svatava Novakova van Sadhana Yoga Studio in de Kruisstraat in Eindhoven – om de kans te krijgen daar aansluitend aan het behalen van mijn 200h diploma te starten met het geven van Community Classes op zondagochtend, samen met Marijke Peters.

Mijn eerste leerlingen in Nuenen, die in januari 2014 de stap waagde om in de grote zaal van de Scarabee bij mij op de mat te stappen!

Mijn lieve moeder – die in diezelfde periode avonden samen met mij werkte aan het netjes afwerken van onze katoenen dekens, bolsters die gevuld werden met kilo’s boekweitdoppen en oogkussentjes die we liefdevol vulden met lavendel.

Mijn inspirerende Prana Flow teachers  Shiva Rea & Coral Brown – Coral voor haar tomeloze enthousiasme en warme hart waarmee ze lesgeeft en de precizie en aandacht waarmee we samen met haar de anatomie van het menselijk lichaam en de menselijke psyche ontleden. En Shiva die mij telkens met haar creativiteit en enorme wijsheid de weg wijst – op het yoga pad, in meditatie, maar belangrijker nog naar binnen toe, naar mijn hart. En waarvan ik de mooie woorden leerde: ‘student-friends’ voor leerlingen en ‘friend-on-the-path’ voor docent, en zo voelt het ook in de studio wanneer ik lesgeef.

De wijze Birthlight vrouwen Francoise Freedman, Kristeen Ruffel en Liese van Dam – voor hun inpirerende kijk op vrouwen en het leven en de wijsheid om yoga & meditatie vloeibaar te maken, zodat we daar op elk moment in ons leven en zelfs door de dag heen op terug kunnen vallen. En waarvan ik de weg van verbinding heb geleerd. Tussen leerling & docent en vooral ook de community tussen docenten onderling én tussen docent en geboorte professionals.

Mijn Doula docenten Jackie Bloemraad-de Boer, Jennifer Walker en Joyce Pula – waar ik zó ontzettend veel van heb geleerd over de fysiologie van de geboorte en hoe we dit proces kunnen ondersteunen – of juist vrij kunnen laten – zodat moeders in volledig vertrouwen en vrijheid kunnen baren in in hun eigen kracht. En ook al ben ik geen actief doula op het moment, elke Prenatale & Birth Prep les die ik geef, voel ik de enorme – praktische – wijsheid die ik van hen heb meegekregen en waar ik nog bijna dagelijks uit kan putten.

Doug Keller – mijn Anatomy Guru – met zijn enorme wijsheid over het menselijk lichaam en de diversiteit die er is tussen ons. Van hem leerde ik de vertaling van bewegingen en houdingen voor élk lichaam en dat we samen op een plek (of in een houding) uit kunnen komen met verschillende wegen daar naartoe voor verschillende mensen. En leer ik de oneindigheid die er is om te leren over specifiek dit onderwerp.

Ayurvedisch specialist Maria Garre – die mij verder wegwijs maakte in de intens rijke leer & wijsheid van de Ayurveda. Dat pad begon ooit met de inspirerende lessen van Liese van Dam in 2013 en vervolg ik nu stapsgewijs met de trainings van Maria.

Al mijn lieve yoga ‘brothers & sisters’ van de Prana Flow Tribe en mijn vrienden en vriendinnen die ik ergens langs het pad bij opleidingen en trainingen heb ontmoet.

Mijn lieve familie en vrienden om mij heen. Jullie verrijken ons leven!

Harm & Gijs – de twee mannen in mijn leven, waarvan ik misschien wel de allerbelangrijkste lessen heb geleerd. Namelijk: leven, loslaten, liefhebben, écht écht boos kunnen zijn, niet terughouden in niks, rust nemen, vergeven, vertrouwen, spelen, lachen & vieren.

En bovenal bedank ik jullie! Mijn leerlingen! Jullie zijn degene die telkens weer de weg naar de studio en naar mijn lessen weten te vinden. Sommige van jullie komen een tijdje, anderen komen, gaan en komen weer terug en sommige blijven en dan lopen we jaren het pad samen. De laatste jaren waren er soms grote golven van verandering – sommige door mooie levensgebeurtenissen zoals de komst van onze kleine guru Gijs – en sommige door de verdrietige golven van ziekte & rouw in onze familie. Ondanks dat ik een paar keer het roer flink om heb gegooid in de studio, heb ik altijd jullie steun en vertrouwen gevoeld en ben ik ontzettend dankbaar dat ik velen van jullie nog op de mat zie!

Aham Prema, blessings in ALL ways & Namasté,

Leonie

OPLEIDINGEN

September 2007 – juli 2010: Bachelor English Language and Culture, Universiteit van Utrecht.

September 2010 – juli 2012: Master American Studies, Universiteit van Utrecht.  

April 2013: Opleiding Peuter- en Kleuteryoga – Arterre in Nijmegen

Februari – juni 2013: Opleiding Kinderyoga docent – Arterre Nijmegen

Juli – november 2013: 200h Vinyasa Yoga Teacher Training – Yoga Moves Utrecht – geaccrediteerd door Alliance USA – Intensieve Vinyasa yoga training met de nadruk op flow yoga en gestaafd op Iyengar yoga, een vorm waar houding en anatomisch correcte uitlijning van het lijf centraal staat

November 2015: Prana Flow Mandala of Asanas Module – Coral Brown

Perinatal-icon-level2Februari – september 2014: Birthlight Perinatal Yoga Teacher Training van Kirsteen Ruffell – opleiding en certificering is geaccrediteerd door de Yoga Alliance UK – ondersteuning van aanstaande moeders tijdens de zwangerschap en voorbereiding van moeders én vaders op de bevalling. 

September 2014 – September 2015: Birthlight™ Postnatal Yoga Teacher Training van Kirsteen Ruffell – certificering tevens geaccrediteerd door de Yoga Alliance UK – ondersteuning het herstel van nieuwe moeders na de geboorte van hun kindje, zowel fysiek, mentaal en emotioneel. Ondersteuning van de moeder-kind band door baby yoga

Mei 2015: JJDoula opleiding part 1 – Jacky Bloemraad-De Boer en Jennifer Walker – JJDoula in     Amsterdam – begeleiding van moeders en vaders tijdens de bevalling door middel van ademhaling, beweging en ontspanning

November 2015: Spinning Babies training – Jennifer Walker (om baby’s zich zo optimaal mogelijk te helpen positioneren voor de geboorte, ook stuitligging en transverse baby’s)

Februari 2016: JJDoula Opleing part 2 – Jocye Hoek-Pula en Jennifer Walker – JJDoula in Amsterdam – verdieping van de begeleiding van ouders tijdens de bevalling en ondersteuning door drukpuntmassage, homeopathie, rebozo technieken, etc. 

Vanaf mei 2017: 300 h prana vinyasa flow teacher training met Shiva Rea. In training t/m 2020. “Prana vinyasa is … an embodiment practice … based on the tools of yoga, … the arts and science of flow, and tools for wellness, our vitality and our sacred earth.” – Shiva Rea (www.shivarea.com)

November 2017 – mei 2018: Birthlight Well Woman Yoga onder leiding van Francoise Freedman. Well Woman yoga is, zoals de naam doet vermoeden, yoga speciaal voor vrouwen, voor alle cycli in een vrouwenleven. Deze vorm van yoga ondersteunt klachten rondom je menstruatie (PMS), hormoonklachten door je cyclus heen, vruchtbaarheidsproblemen, helpt bij het herstel na je zwangerschap en bevalling, pre-menopauze hormoonschommelingen en ondersteunt tijdens de overgang.

Mei 2018: Birthlight Yoga for Fertility. Extra verdiepingsopleiding gericht op het ondersteunen van vrouwen (en partners) met vruchtbaarheidsproblemen.

November 2018: Therapeutic Yoga Teacher Training by Doug Keller. Pranayama Immersion & Sacral Stability and the Core: The Sacrum is the Heart of Movement.

Juni 2019: Pranaficiation Retreat – Santorini, Greece. Sringara Rasa: Move the Way Love Moves. Met Shiva Rea & Demetri Velisarius.

Vanaf oktober 2017 E-RYT 200 registratie bij de Yoga Alliance USA. E-RYT staat voor Experienced Registerd Yoga Teacher. Na behalen van een 200 uurs opleiding kun je je registreren als RYT 200 yoga docent. Na het geven vabn 1000 Teaching Hours (lesuren) kom je in aanmerking voor een Experienced-RYT registratie. (https://www.yogaalliance.org/)

Leonie is in 1986 geboren in Nuenen, waar ze ook is opgegroeid. Tijdens haar studie Engelse Taal en Cultuur in Utrecht heeft ze een aantal keer kennis gemaakt met verschillende vormen van yoga. Lange tijd heeft ze hier niets mee gedaan, maar de herinnering aan het fijne gevoel dat yoga haar gaf bleef.

In 2011 is Leonie begonnen met het beoefenen van Prana Vinyasa flow yoga bij Sadhana Yoga Studio in Eindhoven onder de bezielende leiding van Svatava Novakova . De beweging van het lichaam in de flow en op het ritme van de adem voelde ontzettend goed voor haar. Het helpt het hoofd stil en rustig te maken. De kennismaking met deze vorm van yoga ervaart ze als een verrijking van haar leven.

Na het behalen van haar Master American Studies in Utrecht in 2012 besloot ze om niet meteen met haar studie aan de slag te gaan, maar zich verder te verdiepen in yoga. In de eerste instantie is ze in 2013 begonnen met de opleiding kinderyoga van Arterre in Nijmegen om die kennis te gebruiken bij het ontwikkelen van een creatieve cursus om kinderen spelenderwijs Engels te leren. Die cursus is er tot op heden nooit gekomen… Ze werd gebeten door het yoga virus en is in datzelfde jaar haar Vinyasa Yoga Teacher Training bij Yoga Moves in Utrecht gestart. Haar missie is het fijne gevoel wat yoga haar gaf, en elke dag geeft, en de liefde voor yoga, de adem en ontspanning meegeven aan anderen.

In 2013 heeft Leonie de 200 RYT Vinyasa Flow yoga afgerond bij Yoga Moves in Utrecht, onder leiding van Hilary Brown en Marlene Henny. Aansluitend heeft ze de kans gekregen les te geven bij Sadhana Yoga Studio in Eindhoven en hier heeft ze tot februari 2015 lesgegeven. In 2013 heeft ze ook Rainbow Tree Studio opgericht en uiteindelijk is ze in januari 2014 gestart met lesgeven in de Scarabee in Nuenen.

Na haar 200 uurs opleiding heeft Leonie zich verder gespecialiseerd op het gebied van yoga voor vrouwen door het volgen van verdiepings opleidingen van Birthlight. Ze heeft zich gespecialiseerd in zwangerschapsyoga, de voorbereiding van ouders op de bevalling, postnatale yoga en vanaf mei 2015 ook op begeleiding van ouders tijdens de geboorte middels de opleiding tot doula bij Jennifer Walker en Jacky Bloemraad-de Boer – JJDoula in Amsterdam. Ook heeft ze in mei 2018 de Birthlight Well Woman yoga docenten opleiding afgerond bij Francoise Freedman, gevolgd door de verdiepende opleiding Birtlight Yoga for Fertility.

Omdat we allemaal ook eeuwig yoga student zijn, ben je nooit ‘klaar’ met leren. Om die reden volgt Leonie sinds 2017 de 300 uurs (RYT) Prana Vinyasa Flow docenten opleiding bij Shiva Rea en Coral Brown, die ze in september 2019 af zal ronden en vervolgt ze daarna het pad van de 500 uurs (RYT) opleiding bij Shiva.