Enter your keyword

Journey of the Year ~ Januari – maart 2020: Rebuild & Restore Yoga

Journey of the Year ~ Januari – maart 2020:  Rebuild & Restore Yoga

Journey of the Year ~ Januari – maart 2020: Rebuild & Restore Yoga

~ Journey of the Year ˑ Reis door het Jaar ~

Rebuild & Restore Cycle

Als je al een tijdje yoga bij mij volgt, dan ga je stiekem al een tijdje met het ritme van het jaar mee. Vanaf dit jaar wil ik daar nog meer mee verbinden, en op zo’n manier dat jij dit ook mee van de mat kan nemen en dit ritme van het jaar met je dagelijks leven kunt verweven.
Met de Winter Solstice van 21 december is de reis naar de lichtere helft van het jaar begonnen. We bewegen vanuit een periode van verstilling naar de tijd van vieren, tijdens de piek van licht op 21 juni 2020. Maar terwijl we weer op weg gaan naar meer licht, is de winter nog maar nét begonnen.

Dit is de tijd dat je goed op jezelf wilt passen. Dit is de tijd waarin je jezelf wilt voeden met ondersteunend, opbouwende (rebuild) activiteiten. En tegelijkertijd is dit ook de tijd om te herstellen. Te herstellen van de zomer en herfst die aan je voorbij zijn gegaan. In de natuur zie je dit ook gebeuren. Alles is stil en teruggetrokken. Sapstromen zijn stilgevallen, de bladeren hebben losgelaten, het is koud, dieren slapen of houden zich stil. Zelfs de vogels zijn stiller. Alle zaadjes rusten onder de grond.

Soms zien wij deze pauze als stilstaan. En stilstaan heeft in onze huidige wereld aan waarde ingeboet. Het misschien voelt als niks doen. Als achteroverleunen. Misschien zelfs wel als spijbelen. Druk bezig zijn en een druk leven hebben geeft meer aanzien dan wanneer je jezelf in rustiger vaarwater bevindt. Maar verstillen, versimpelen is geen teken van zwakte of jezelf ‘drukken,’ maar is juist een wijs besluit. Wanneer je in de stilte van de winter goed naar de natuur kijkt, dan zie je dat er onder de ogenschijnlijk stille laag die wij de voorbereidingen voor groei worden getroffen. Eind januari laten de eerste sneeuwklokjes zich al voorzichtig zien en wanneer de winter vordert groeien zoetjes aan knoppen en heel stilletjes komt daarmee de kleur terug in de natuur. Zaadjes beginnen onder de grond uit te lopen. De sapstromen in de bomen komen alweer op gang voordat wij het goed en wel in de gaten hebben. Alle dieren voedden zich met rust en voedsel om wanneer de lente daar is met volle energie aan de slag te kunnen. Om te groeien. Om nieuw leven te kunnen creëren.

De donkere, vruchtbare stilte van de winter biedt daarmee de kans om jezelf opnieuw op te laden. Ook aan jou. Om te herstellen van het drukke jaar dat is geweest en nieuwe kracht op te bouwen en energiereserves te voeden, zodat ook jij in de lente vol energie aan de slag kunt. Kunt scheppen. Kunt groeien. En om zo vol vitaliteit de zomer te kunnen vieren.

~ Rebuild & Restore Yoga ~

Van 21 december tot en met 21 maart staat ook op de mat de cyclus in het teken van ‘opbouwen en herstellen.’ De focus ligt in januari op ruimte maken in je lijf, in je hoofd en in je hart. Om stagnatie tegen te gaan en alles zachtjes te laten stromen. Deze ruimte voor het nieuwe maken we via zachte flow, staande asana – balans houdingen – en restoratieve houdingen, houdingen waarin je lijf en geest de kans krijgen te herstellen. Richting het midden van de winter verschuift de focus naar versterken en te blijven verbinden met vreugde en lichtheid, als tegenwicht tegen de ‘winter-dip’. De focus ligt op hart openers – om je luchtwegen vrij te houden en je hart open – staande, grondende asana waarin we wat langer zullen blijven, om zo kracht op te bouwen. En wanneer maart voor de deur staat bewegen we naar verwarmen. Verwarmende flow om alles weer op gang te laten komen. Samen met de sneeuw smelt ook het laatste beetje winter in jou. Ook komt in de leeftsijl sessie aan bod hoe je jezelf in de winter kunt ondersteunen via voeding, leefritme en ochtend/avond rituelen.

Rebuild & Restore Cycle wekelijks rooster:

Dinsdag 19.45 – 21.00: Rebuild & Restore yoga (SOMA)

Woensdag 9.00 – 10.15: Rebuild & Restore yoga (Solar)

Woensdag 10.30 – 11.45: Rebuild & Restore yoga (Solar/lunar)

Woensdag 19.45 – 21.00: Rebuild & Restore yoga (SOMA)

Vrijdag 9.00 – 10.15: Rebuild & Restore yoga (Shakti, voor vrouwen)

Je bent van harte welkom voor de hele reeks of wanneer je een losse sessie mee wilt doen. Ook vinden er verdiepende langere sessies plaats in de studio, waar je ook heel, heel welkom bent. 

Bijzondere Sessies tijdens de Rebuild & Restore cycle

Elke volle en nieuwe maand vind er een Moon Flow yoga & meditatie sessie plaats van 90 minuten. Om de week vinden op zaterdag de Shakti Sessions plaats; 90 minuten durende flow yoga sessies speciaal voor vrouwen. Jij kiest of je zo maar eens aan een Moon Flow of Shakti Session deelneemt, of besluit er elke sessie te zijn. En om de 6 weken is er een lange Sacred Juncture sessie die samenvalt met een bijzonder moment in de tijd. Tijdens deze bijeenkomsten van 2.5 uur dompel je je onder in meditatie, flow yoga, een lange healing shavasana en is er vooral veel ruimte om diep te duiken.

Zaterdag 4 januari 9.30 – 12.00: Reigniting the Fire ~ Sacred Juncture (2.5 hrs.)
Donderdag 9 januari 19.15 – 20.45: Full Moon Flow ~ Begin to Reconnect
Zaterdag 18 januari 10.45 – 12.00: Shakti Sessions ~ Yogini Flow
Donderdag 23 januari 19.15 – 20.45: New Moon Flow ~ Feeling Spacious
Vrijdag 31 januari 19.30 – 22.00: Tending the Fire of Love ~ Sacred Juncture (2.5 hrs.)
Zaterdag 1 februari 10.45 – 12.00: Shakti Sessions~ Durga
Zondag 9 februari 19.15 – 20.45: Full Moon Flow ~ Light of Love
Zaterdag 15 februari 10.45 – 12.00: Shakti Sessions~ Radha (Love & Union)
Zaterdag 29 februari 10.45 – 12.00: Shakti Sessions ~ Partvati
Maandag 9 maart 19.15 – 20.45: Full Moon Flow ~ Lighten up
Zaterdag 14 maart 10.45 – 12.00: Shakti Sessions ~ Yogini Flow
Zaterdag 21 maart 9.30 – 12.00: Spring Equinox ~ The Fire of Purification ~ Sacred Juncture (2.5 hrs.)
Dinsdag 24 maart 19.15 – 20.45: New Moon Flow ~ Stoke the Fire

Ook zijn er tijdens deze winter tot aan het voorjaar weer mooie sessies en cursussen voor peuters, kleuters en kinderen. Kijk hier voor meer informatie voor de kleine yogi’s.

En de tarieven vind je hier 🙂

Sarva Mangalam ~ Blessings in ALL ways,

Leonie

Related Posts