Enter your keyword

Zwanger en baby

Je bent zwanger

Met het horen van dit nieuws rijst misschien de vraag wat je kunt doen om je jezelf en je baby zowel fysiek, mentaal als emotioneel zo goed mogelijk te ondersteunen. Als je op zoek bent naar ontspanning, ruimte in je hoofd en lijf en tegelijkertijd ook je lichaam fysiek fit en in balans wilt brengen of houden, dan is Birthlight zwangerschapsyoga misschien iets voor jou.

Waarom zwangerschapsyoga?

Elke vrouw en elke zwangerschap is uniek. Met zwangerschapsyoga verzorg je als aanstaande moeder het nieuwe leven dat groeit in je buik. De yogalessen zorgen voor een zachte manier om je conditie op peil te houden of te verbeteren terwijl je tegelijkertijd de onrust en spanning vermindert door ademhalings- en ontspanningstechnieken.

Fysieke en mentale voordelen van yoga tijdens de zwangerschap:

  • verbetert je houding, stabiliteit, flexibiliteit
  • verbetert de bloedcirculatie en vochthuishouding
  • vermindert krampen, slechte vertering en maagzuur
  • verkleint rug en bekkenproblemen
  • werkt bloeddruk verlagend
  • geeft mentale en lichamelijke ontspanning
  • brengt de bekkenbodem, je geboorte-spieren, in goede conditie
  • leert je met het intense gevoel van weeën mee te gaan tijdens de bevalling
  • leert je te accepteren wat er gebeurt tijdens de zwangerschap en bevalling
  • leert je terug te komen naar de adem en naar ontspanning, wat er ook gebeurt
De cursus

In de cursus worden de voordelen van de yoga-ademhaling, een verdiepende en verlengende manier van ademen, gecombineerd met het plezier van bewegen wat resulteert in diepe ontspanning van je lichaam en verstilling van je emoties en gedachten. Op die manier ondersteun je alle veranderingen in je lijf die tijdens de zwangerschap op je pad komen, maar je ondersteunt zo ook de ingrijpende en emotionele verandering van jezelf en je leven op weg naar het ouderschap.

Voor wie?

Bij een Birthlight zwangerschapsyoga les is elke zwangere vrouw welkom. Je hoeft niet bekent te zijn met yoga om mee te kunnen doen met de lessen. De lessen zijn liefdevol, ontspannen en verzorgend voor de moeders en ze bieden een verbindende vorm van ondersteuning aan aanstaande moeders, hun partners en hun families.

Instromen kan vanaf 14 weken zwangerschap. Om de volledige cursus binnen je zwangerschap af te kunnen ronden is het handig om je aan te melden tussen de 15e en 19e week van je zwangerschap. Je kunt dan instromen in de eerstvolgende cursus.  

 De visie van Birthlight

Birthlight is een Britse stichting – opgericht door pionier Francoise Freedman – die het welbevinden van alle zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap een warm hart toedraagt.

Birthlight ziet de zwangerschap en de behoefte van moeder en baby als een geheel. De cursussen geven aandacht aan vrouwen en ondersteunen de aanstaande moeders in kleine yoga-groepen. Ook worden de partner en familie van elke vrouw betrokken in het proces.

De basis van een Birthlight cursus

Birthlight zet zich al jarenlang in voor het selecteren en aanpassen van yoga oefeningen die het veiligst zijn en het beste geschikt zijn voor zwangere vrouwen. De bewegingen maken de heupen soepel en de vloeiende bewegingen zorgen ervoor dat je geen spierspanning krijgt doordat je te lang in één houding blijft. De cursus gaat uit van het creëren van een stabiel lichaam en lange, elastische spieren die als basis dienen voor de geboorte en de postnatale periode.

De ademhalingstechnieken die worden gebruikt zijn ook gekozen en aangepast om zwangere vrouwen zoveel mogelijk te ondersteunen en hun longcapaciteit op een zachte maar effectieve manier te vergroten. De ademtechnieken kunnen worden gebruikt tijdens de geboorte en ook nog na de geboorte om je lijf en geest weer in balans te brengen.

De positieve, actieve en vooral ontspannen sfeer in Birthlight-lessen hopen een gedeeld gevoel van plezier en geluk over te brengen tijdens deze speciale periode van verandering en groei. Alle baby’s verdienen een warm en liefdevol welkom in onze wereld!

Meer informatie vind je op de website van Birthlight

De Birthlight Prenatal Yoga Cursus is ideal om aan deel te nemen tussen de 14 en 30 weken zwangerschap. De cursus is er op gericht om fit en ontspannen je zwangerschap door te gaan, waarbij de laatste 2 lessen van de cursus aandacht besteden aan het 3e trimester en de bevalling.

Je leert specifieke oefeningen om je lichaam te ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. De cursus is erop gericht om je fysiek en geestelijk fit te blijven voelen tijdens de zwangerschap. In elke les komt je hele lichaam aan bod, met veel aandacht voor het bekken, de bekkenbodem, rug en schouders. Elke les bevat  ademhalingsoefeningen en eindigt met een diepe ontspanning. In de prenatale lessen worden flow yoga, meditatie en lichaamsoefeningen vanuit Leonie’s doula-werk gecombineerd om je veranderende lijf, geest en ziel te ondersteunen.

De lessen vinden plaats op zaterdagochtend van 9.00 – 10.15 en starten om de 8 weken. 

Kijk in Momoyoga of in het lesrooster op de website voor het actuele aanbod!

Birth Prep Yoga, de naam zegt het al, specifieke lessen die jou helpen je voor te bereiden op de bevalling.

De cursus richt zich specifiek op de periode tussen de 30 weken zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. De les is nog steeds vloeiend en ritmisch, maar nu aangepast voor mama’s die in hun 3e trimester zijn – bijv. andere/aangepaste oefeningen voor een 30+ zwanger lijf – wat vooral fysiek erg prettig is.

De nadruk in deze lessen ligt op ontspanning en ademhaling. Waar je in de prenatale cursus bijvoorbeeld ook nog (vinyasa) flow yoga beoefent ‘echt’ op de mat, vooral voor het plezier van yoga doen en de ruimte die je daarmee creëert in je zwangere lijf, kun je bijna alle houdingen en oefeningen uit de Birth Prep les één-op-één meenemen naar je bevalling.

Aan bod komt veel praktische informatie over hoe je beval-hormonen stimuleert, hoe je in je 3e trimester meer ruimte kunt maken in je bekken en het oefenen van geboorte-ademhaling, hoe je je makkelijker in je weeën kunt laten zakken en deelt Leonie Doula tips voor jou & je partner. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je in de eerste weken na de bevalling langzaam aan je bekkenbodem weer kunt gaan versterken en hoe je je lijf leert sluiten.

Dit is een op zichzelf staande cursus en uiteraard is het ook een mooie aanvulling op de Prenatal Yoga cursus.

Lessen vinden plaats op dinsdagochtend van 10.30 – 11.45 en starten ongeveer om de 6 weken. 

Kijk voor het actuele aanbod op Momoyoga of in het lesrooster op de website 😀

Sessie in een kleine groep waarin jij en je partner een paar extra fijne kneepjes leren om jou nóg beter te kunnen ondersteunen tijdens de bevalling.

In deze sessie gaan we op een praktische manier aan de slag met het thema bevallen. Wanneer je spanning, angst of zorgen ervaart rondom je bevalling of juist wat praktische tools in jullie rugzak willen hebben zitten voor wanneer de tijd daar is, dan ben je van harte welkom. Je leert vooral hoe je samen in de beval-bubbel kunt komen én hoe je er weer terug kunt komen wanneer je even uit die bubbel bent gehaald.

Er worden een aantal simpele oefeningen aangereikt om vanuit angst/zorgen/negatieve spiraal altijd terug te komen bij die positieve spiraal van ontspanning, kracht en geloof in jezelf, je partner, je baby en jullie bevalling – hoe deze ook mag verlopen. Vertrouwen in plaats van angst.

Deze sessie is vooral bedoeld om kennis rondom de bevalling te verdiepen vanuit het perspectief van de zwangerschapsyoga en uiteraard ook partners te betrekken bij het bevalproces. Voor partners is het vaak fijn om een keer te horen hoe een bevalling kan verlopen en om een aantal ondersteunende technieken te leren om tijdens de bevalling – hoe deze ook verloopt – toe te kunnen passen.

De “Happy Birth Day” sessie vindt elke 2 maanden plaats. Kijk voor het actuele aanbod op Momoyoga of in het lesrooster op de website.

Prenatal Yoga

Birthlight Prenatal Yoga Cursus – 6 lessen van 75 min. – € 90,00 (zaterdagochtend van 9.00 – 10.15).

Birth Prep Cursus – 4 lessen van 75 min. – € 60,00 (dinsdagochtend van 10.30 – 11.45; wisselt af met Happy Mama & Baby Yoga).

Partner Sessie: Happy Birth Day! – 2 uur durende sessie voor jou en je partner ter voorbereiding op de bevalling – € 22,50 (vindt elke 2 maanden plaats). 

Happy Mama & Baby lesreeks – 3 lessen van 75 min. mét je kindje – € 45,00 (dinsdagochtend 10.45 – 12.00; wisselt af met de Birth Prep cursus)

Happy Mama Only Yoga – 3 lessen van 75 min. voor jou alleen 🙂 – € 35,00 (start met enige regelmaat op dinsdag óf woensdagavond).

Het is mogelijk om losse lessen af te nemen, op basis van beschikbaarheid. Vanaf de startdatum van de Prenatale of Birth Prep Cursus zijn de lessen ook via Momoyoga met een One-Time Prenatal Yogi credit te boeken, mits de cursussen niet volledig bezet zijn 🙂 een One-Time Prenatal Yogi credit kost € 17,00. 

Als yogini word ik er heel blij van wanneer nieuwe mama’s besluiten zwangerschapsyoga te gaan beoefenen! Je creëert op deze manier een moment om positief met jezelf en je zwangerschap bezig te zijn. Los kunnen laten in ontspanning en ruimte maken voor groei in jezelf (letterlijk en figuurlijk in deze periode 😉 vraagt toewijding en aandacht. Het mooiste gaat dat wanneer je alle lessen van de cursus bijwoont, als een investering in jezelf en in je kindje 🙂

Mocht je een keer verhinderd zijn bij de Prenatale Cursus bestaat er eventueel de mogelijkheid om de les in te halen in de Birth Prep Cursus, op basis van beschikbaarheid. Er vindt geen restitutie plaats van gemiste lessen.

Al vrij kort na de geboorte kun je beginnen met ademhalingsoefeningen die je helpen bij het herstel van je lichaam na de zwangerschap. Dit is één van de pijlers van Happy Mama en Baby Yoga. De eerste oefeningen richten zich op het zacht herstel van de bekkenbodem, de rechte buikspieren en onderrug en helpen bij het sluiten van je lijf na 9 maanden van groeien en openen. Deze oefeningen hebben verbeteren slaap en verminderen postnatale-vermoeidheid.

Je leert in de Happy Mama & Baby sessies je lijf weer te sluiten na de zwangerschap, werkt aan je houding en het opnieuw veerkrachtig maken van je bekkenbodem nu je geen kindje meer in je buik hebt, een moment van verzorging en ontspanning aangereikt krijgt én terug gaat naar je adem – om zo ook ontspanning te kunnen vinden door de dag (én nacht) heen, wanneer het even niet zo lekker loopt of je kindje verdriet heeft en vooral om dan de rust in jezelf terug te vinden.

Alle yoga houdingen en oefeningen zijn vooral ook praktisch toepasbaar in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld wanneer je met je kindje in je armen loopt te wiegen, je je kindje voedt, of even één of twee minuutje over hebt en die niet gebruikt voor een supersnelle power nap ☺️

Baby’s zijn tijdens deze sessies héél welkom en een deel van de oefeningen zijn zo ontwikkeld dat je ze samen met je kindje kunt doen. Deze les is voor mama’s en kleine baby’s (tot kruipleeftijd).

De lessen Happy Mama & Baby Yoga vinden plaats in een reeks van 3 lessen (€ 45,00) op dinsdagochtend van 10.45 – 12.00. Om de 6 weken start er een lesreeks.

Kom je liever alleen naar de studio voor een moment voor jezelf? Met enige regelmaat vinden er lesreeksen van 3 sessies Happy Mama Only Yoga plaats op dinsdag of woensdagavond. 

Kijk voor meer informatie over data & lessen in het lesrooster.